Vigyázat, kombihitel!

Az utóbbi években bankok és biztosítók közös termékeként jött létre az úgynevezett kombihitel. Lényege, hogy a tartam végén egy összegben esedékes tőkét az ügyfél egy életbiztosítás (vegyes, lejárati vagy befektetési alapokhoz kapcsolt biztosítás) keretében gyűjti össze, a banknak a tartam során csak kamatot és kezelési költséget fizet.

A konstrukció lényegéből adódóan a tartam alatt nincs tőketörlesztés, tehát a tőketartozás egy forinttal sem csökken a futamidő végéig (kivéve előtörlesztés), ezért a kamatot és a kezelési költséget évekig a teljes hitel összege után fizetik az adósok. Ez egy 10 éves futamidejű 10 millió forintos hitelnél azt jelenti, hogy összességében 16-18 %-kal többet kell fizetni, mint egy szokásos annuitásos hitel esetében.

Előnye, hogy a főadós a hitel összegével megegyező életbiztosítással rendelkezik (tragédia esetén a hitel nem marad a családra), és a biztosításra befizetett díjak után 20 %, maximum évi 100.000 forint adókedvezmény illeti meg (ha van SZJA alapja, adója, ha nem EVÁ-s, ha egyéb adókedvezményei lehetővé teszik, stb.). További előny lehet, hogy a tartam végén a biztosítási összeg meghaladhatja a tőketartozást, és ez a többlet az adóst illeti meg.

Természetesen van létjogosultsága az életbiztosításnak, de az előzőekben leírtaknál ésszerűbb és olcsóbb megoldást jelent a kockázati életbiztosítás. Előfordul, hogy a hitelbírálat kapcsán a bank feltételként írja elő, de ha a családfő felelősségteljesen gondolkodik, a bank előírásától függetlenül köthet a hitel összegével és futamidejével megegyező kockázati életbiztosítást. Ez a típusú biztosítás csak tartamon belüli halál esetén fizet, díja töredéke a vegyes biztosításénak.