Változások a devizahitelezés gyakorlatában

A globális pénzpiaci és a hazai gazdasági környezet változásainak hatására az utóbbi hetekben a legtöbb bank változtatott hitelezési gyakorlatán. Elsőként az MKB jelentette be, hogy felfüggeszti a deviza alapú hitelek folyósítását.

Az OTP október 15.-étől vezetett be módosításokat. Világhitel konstrukciót csak azok az ügyfelek választhatnak, akik a banknál privát banki szerződéssel rendelkeznek, és az ügylethez fedezetül felajánlott ingatlan egyikének hitelbiztosítéki értéke meghaladja a 20 millió Ft-ot. A jövedelem hivatalos igazolása nélkül nem nyújtható be hitelkerelém, a hitel/hitelbiztosítéki érték arány maximumok csökkentek, a Ft alapú hiteleknél 15 %-kal, deviza alapú hiteleknél 20 %-kal. Deviza alapú hiteleknél felfüggesztésre került a fedezet alapon történő, minimálbér igazolása melletti hitelezés. Nem fogad be hitelkérelmet azoktól, akik a KHR -ben passzív mulasztással rendelkeznek, adósságrendező kölcsönt csak jövedelem alapon OTP bank ügyfelei számára nyújt.

A változások nem csak a jelzáloghiteleket érintik. November 1-től emelkednek a személyi kölcsön kamatai, október 20-tól azon ügyfelek, akik passzív státusszal szerepelnek a KHR -ben, nem kaphatnak személyi kölcsönt.

A BG Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt. és a BG Magyarország Lízing Zrt. október 17.-étől átmenetileg szünetelteti a CHF alapú hitel és lízing szerződések befogadását.

A Budapest Bank október 22-től felfüggesztette a Maxi hitelét.

A Raiffeisen Bank Zrt. október 20-tól nem fogad be deviza alapú hitelkérelmet. Ezzel egy időben kedvező feltételekkel, jövedelemigazolással igényelhető Ft alapú jelzáloghitelt vezet be.