Hitel? Mire figyeljünk?

Röviden: a hitelszerződés minden részletére. A bankok hirdetései jórészt a kamatra vagy a THM-re szorítkoznak, döntéshozatalnál az ügyfelek többnyire erre a két információra támaszkodnak. A különböző hitelek összehasonlításához ez kevés!

A THM értékét 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, egyenletes törlesztésű hiteltermékekre kell meghatározni. Az ettől eltérő összegű és futamidejű hitel THM-e eltér a meghirdetett mértéktől! Induljunk ki inkább a havi törlesztő részletekből! Természetesen csak azonos összegű és futamidejű hitelek törlesztő részleteit tegyük egymás mellé. Sok esetben még ez az összehasonlítás sem ad elegendő támpontot.

Miért?

Ajánlattételkor a bank általában az első év törlesztő részleteit közli. Nem feltétlenül az első évben legolcsóbb hitel a legkedvezőbb. A kedvezmények (alacsonyabb kamat, alacsonyabb kezelési költség, stb.) általában az első évre, vagy az első hónapokra vonatkoznak, ezt követően a havonta fizetendő összeg jelentősen emelkedhet. Nem árt rákérdezni a kedvezmény utáni időszak kondícióira.

A tartam során lehetőség van előtörlesztésre és végtörlesztésre (a hitel lejárata előtt a tőketartozás egy részének vagy egészének visszafizetésére). Ennek díja lehet egy viszonylag alacsony fix összeg, de lehet %-os is, amely kellemetlen meglepetést okozhat. Ezzel még akkor is érdemes számolni, ha egyébként nem terveznek előtörlesztést, ugyanis hitelkiváltás esetén is meg kell fizetni az előtörlesztési díjat.